Sürdürülebilir Moda

Sürdürülebilir Moda

Sürdürülebilirlik kelimesi anlam olarak; çeşitliliğinin ve üretkenliğin devamlılığını sağladığı gibi, insanların daimi olabilme yeteneklerini korumak olarak tanımlanmaktadır.

Sürdürülebilirlik kavramının tanımı şu şekilde yapılmıştır: İnsanlık, doğanın geleceğinde aktif rol olacak olan kuşakların gereksinimlerine cevap verebilme yeteneğini hiçbir tehlikeye atılmadan, günlük ihtiyaçların temin edilerek, kalkınmanın sürdürülebilir kılma yeteneğine sahip olmaktır.

Sürdürülebilirliğin önemi, sürdürülebilirliğin sağlanması demek ve doğa ile insan arasında bir dengenin oluşturulmasını amaçlamaktır.

Dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan moda sektörü üretim ve tüketim açısından dikkat edilmesi gereken bir sektör.
Rakamlara baktığımızda tekstil en çok kirleten 2. sektör olarak görülüyor. 🙁 Bu nedenle doğayı korumak adına büyük moda markaların önderliğinde geri dönüşümlü, aynı zamanda bir çok farklı tekniklerle üretimdeki tüketim oranını azaltarak üretim yapmaktadır.
Örneğin: 1 t-shirt üretiminde kullanılan su miktarı 2800lt iken 1 jean pantolon için ise yaklaşık 4000lt harcanıyor..
 
Günümüz teknolojisi ile ulaşılabilirliğin kolaylığı bakımından hızlı tüketimin en yüksek olduğu devri yaşamaktayız. Bu konuda sosyal medya gücünün etkisi de olduğu aşikar… 
Özellikle bu durumdan 13-25 yaş aralığının fazlasıyla etkilenmekte olduğunu görüyoruz.

Danışmanlık süreci boyunca yaptığım en yararlı şeylerden biri, kişilerle sohbetlerimde, gerçekten o ürüne ihtiyacı olup olmadığı sorgusunu aşılamak.
Oluşturduğumuz kapsül gardırop ile sürdürülebilir moda kavramına kişi olarak katkımız olduğunu düşünüyorum. Bu, kişinin rahatlıkla yapabileceği küçük ama yaşadığı dünya için yapabileceği büyük bir iyilik.

Kapsül gardırop her birey için aslında çok önemli. Bu alan stilinizin ana hattını oluşturan ve kişiyi en iyi yansıtan parçaların olduğu bölümdür.
Kapsül içerisindeki parçaların birbiriyle kombinlenmesini sağlayarak, alınan ürünü de uzun süreli kullanmış oluyoruz.

Tarzınıza uygun sık giyeceğiniz parçalara yatırım yapmanızı, bir defa giyeceklerinizi ise kiralamanızı öneririm.

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.